מחקר מתחרים בקידום אתרים
- Adi Shwartzman
- 21 במאי
- זמן קריאה 6 דקות
מחקר מתחרים בקידום אתרים מתייחס לתהליך המחקר ותיעוד האסטרטגייה העסקית של אתרי המתחרים שלכם כגון המוצר, שיווק, ואסטרטגיות המכירה. תובנות אלו יעזרו לכם לשפר את מאמצי השיווק.

במה עוזר מחקר מתחרים?
בכמה דברים:
כישלונות והצלחות
אתם לומדים את ההצלחות והכישלונות של המתחרים הישירים והעקיפים שלכם. סביר להניח שבחרתם דווקא בהם כמתחרים שלכם מסיבה מסוימת, בין אם כי הם מוכרים מאוד לקהל היעד או כי הם מוכרים מאוד לכם. כך או כך, כנראה שהם כבר זמן מה בשוק, ולכן יש להם היסטוריה של דברים שעבדו טוב עבורם וגם של דברים שפחות. אם תדעו מה הצליח להם, מה לא ולמה, תוכלו להבין טוב יותר ממה כדאי להימנע או איך לעשות דברים בצורה נכונה יותר.
גילוי הזדמנויות
מחקר מתחרים יכול להאיר הזדמנויות חדשות, אותן תוכלו לנצל באמצעות מציאת אילו פערים קיימים בשיווק של המתחרים (לדוגמא, בזיהוי קהלים חדשים או בזיהוי צורך נוסף הקיים אצל הקהל שלהם)
מיצוב העסק
אלו יעזרו לכם להבין איך המתחרים שלכם ממצבים את המוצרים או השירותים שלהם בשוק וכיצד תוכלו לדייק את המיצוב שלכם בשביל למשוך את תשומת הלב של קהל היעד שאתם מתחרים על ליבם.
איך לעשות מחקר מתחרים?
בחלק זה נדבר על איך עושים מחקר מתחרים מא' עד ת'.
הורידו את הטמפלט למחקר מתחרים
הורידו עותק של הטמפלט למחקר מתחרים. טמפלט זה יעזור לכם לבצע מחקר מתחרים ביעילות ובפשטות, ולתווך לצוות שלכם את הממצאים.

בשביל להראות צעד אחר צעד בואו נעשה זאת ביחד על אתר לדוגמא, ובשביל זה ניקח לקוח חדש, Lace Snake המוכר אביזרים לנעליים כגון שרוכים, חרוזים, נעלי סניקרס ועוד.
שלב 1 - זהו את המתחרים
לפני הכל, אנחנו צריכים לדעת מול מה ומי אנחנו מתחרים. ואת החלק הזה יש כמה דרכים לעשות, בין אם בתשלום או אם באופן ידני. בואו נתחיל עם שני.

כל אחת ממילות המפתח המופיעות בתפריט העליון היא כזאת שאתר LS מתחרה עליה בדירוג בגוגל. בואו ניקח לדוגמא אחת ונראה אילו מתחרים מדורגים גבוה וננסה להבין למה. מילת המפתח שנבחרה היא "שרוכים" שאותה מחפשים כ- 1600 פעמים בממוצע בחודש בישראל.

אוקיי בואו נפרק את מה שרואים בתמונות:
התוצאות במשבצות למעלה הן פרסום ממומן של אלי אקספרס ו Temu
במשבצת מצד ימין מופיע גרף ידע + תמונות. המידע לקוח מויקיפדיה אבל התמונות לקוחות מאמאזון ואתר mr lacy
האחרון גם מדורג שלישי בביטוי הזה (מתחת לתוצאה מויקיפדיה שלא רלוונטית למוצר שאני מקדם במקום ה 2) ובמקום הראשון עוד מתחרה גדול laces.co.il.
מתחתיהם אורגני מדורגים אחד אחרי השני - אמאזון ודקטלון.
מה זה נותן לדעת את זה?
קודם כל, מבחינת הממומן, העובדה שלא מצאנו אתרים כמו אלי אקספרס או TEMU בראש התוצאות האורגניות אבל כן ראינו אותם במודעות הממומנות, אומרת לי דבר פשוט: שתי החברות האלה משקיעות לא מעט בפרסום במילת מפתח "שרוכים", אבל הן פחות דומיננטיות אורגנית בישראל, ולכן ההוצאה שלהן על ממומן גבוהה יותר. זה בהחלט יגרום לי להיזהר יותר כשאני מתכנן קמפיינים בעצמי. עם זאת, זה ממש לא אומר שאוותר על פרסום ממומן, אני פשוט אשים דגש מיוחד על כך שגם אם לא אוכל להתמודד איתן בתקציב הפרסום, כן אוכל להתחרות בהצעת הערך הייחודית שלי ובאיכות התוכן שאני מציע.
דבר שני, מה שרואים לעיל גם אומר שכבר מצאנו שני מתחרים שהם ראש בראש בקידום האורגני מבחינת המוצרים וגודל העסק (נשים רגע בצד את התחרות עם ענקיות כמו אלי אקספרס ואמאזון) ואם יש דבר אחד שישר קפץ לי לעין, זה שיש כפילויות בראש תוצאות החיפוש כשמחפשים את מילת המפתח "שרוכים". ז"א שאותם אתרים מופיעים כמה פעמים, לפעמים אחת אחרי השנייה.

עכשיו, יש לא מעט מקדמים ובעלי אתרים שיסתכלו על זה ויחשבו "יש פה משהו לא הוגן", ולמרות שתמיד קיימת אפשרות כזו, אני אישית לא חושב כך. כשאני נתקל בכפילויות בביטוי תחרותי, וזכרו שמחפשים את הביטוי "שרוכים" כ-1600 פעמים בחודש בישראל, נתון משמעותי מאוד ביחס לגודל האוכלוסייה ולמוצר, אני שומע "קצ'ינג" בראש. למה? כי אני מאמין שאם יש ביקוש גבוה, אבל אני רואה את אותם אתרים מספר פעמים בתוצאות החיפוש, זה מרמז לי על תחרות יחסית נמוכה, ושגוגל מדרגים את אותם ככה כי אין להם מספיק אתרים רלוונטיים אחרים. המשמעות היא שאם נקדם נכון את אתר החנות Lace Snake, הוא יוכל להגיע בקלות יחסית לדירוג לצד המתחרים הקיימים, ואף לעקוף אותם. לרוב, גוגל יעדיפו להציג מגוון רחב של תוצאות ולא להסתמך על שניים-שלושה אתרים בלבד.
דבר שלישי, יש סיבה למה המתחרים האורגניים הגדולים דקטלון ו - אמאזון, מדורגים מתחת למתחרים הישירים הקטנים יותר, כי למרות שאין ספק שהדפים שלהם רלוונטיים למילת המפתח, האתרים האלה פחות ייעודיים רק לשרוכים ומוצרים נלווים לנעליים בהשוואה ל Lace Snake או למתחרים הקטנים. לכן, סביר להניח שזה מה שממקם אותם נמוך יותר. זה יכול להיות בגלל היצע מצומצם יותר, ז"א פחות דפי מוצרי שרוכים, פחות תוכן על הנושא, או שאולי הקהל המקומי פחות סומך עליהם כשזה נוגע ספציפית למוצר הזה.
אחרי שהבנתם כבר מי המתחרים שלכם, יש לכם גם כלים לקידום אתרים בתשלום שיכולים לתת לכם תמונה טובה יותר על האתרים האלה, כמו SEMrush ו-Ahrefs. בעזרתם תוכלו לגלות כמה תנועה פחות או יותר האתרים האלה מקבלים, באילו מילות מפתח הם מדורגים, מה נפח החיפוש החודשי שלהן, מי מקשר אליהם ועוד מידע חשוב.

שלב 2 - הבינו לעומק את המוצרים והשירותים של המתחרים
ניתוח המוצרים והשירותים של המתחרים שלכם מאפשר לכם לזהות פערים בשוק, לחשוף הזדמנויות לבידול ולמצב טוב יותר את ההצעות שלכם כדי לענות על צורכי קהל היעד.
בדקו את דף הבית של אתר המתחרה
בואו ניקח את המתחרה הראשון שלנו laces.co.il וננסה להבין מה הצעת הערך שלהם ואיזה בעיה הם פותרים לקהל היעד.

כפי שמצויין בדף הבית, האתר "השרוכולוג" פותר ללקוחות את הבעיה של מציאת פתרון נגיש, איכותי, אמין ובמחיר סביר למוצר צריכה בסיסי, שרוכים. החנות המקוונת נועדה להציג שרוכים על נעליים חדשות ומשומשות. היא מציעה משלוח חינם על כל הרכישות, ללא קשר לסכום.
בדקו את המוצרים והמחיר שלהם
השלב הבא הוא להבין אילו קטגוריות מוצרים קיימות, מה המוצרים שנמצאים בהן, ובכמה הם מתמחרים אותם? במקרה זה, אתר laces מציע 5 קטגוריות שונות של שרוכים עם עוד קטגוריות של מוצרים נלווים כגון גרביים, מוצרי פארם, אביזרים למזוודות ועוד. בקטגוריה של השרוכים הם מתמחרים זוג שרוכים בטווח מחירים בין 17.90 ל - 33.90 ש"ח.

לאחר שיש לכם את כל המידע אל תשכחו לפרט אותו גם בדוח מחקר מחקרים.

איפה המתחרים מפרסמים?
הבנה אילו ערוצי פרסום מובילים הכי הרבה תנועה לאתר של המתחרים יכולה לספק לכם תובנות חשובות. לדוגמא, אם תזהו שיש להם הפניות מאתרים חדשותיים כמו מאקו או YNET, או מאתרי סמכות חיצוניים פופולארים בתחום שלכם, תבינו שכנראה כדאי גם לכם לפנות אליהם ולבחון את האפשרות לשיתוף פעולה.
לאחר מכן, בחנו את חשבונות המדיה החברתית שלהם: אילו תכנים הם מפרסמים? האם אלה טקסטים, תמונות, סרטונים או פודקאסטים? ויותר, האם לדעתכם זה מצליח להם? התבוננו ברמת המעורבות, דברים כמו - כמות עוקבים (חשוב - תיכנסו לרשימת העוקבים ובדקו מדגמית כמה, והאם רובם נראים אמיתיים), תגובות לפוסטים ולרילסים, לייקים ושיתופים.
לבסוף, חזרו לאתר שלהם וראו איזה סוגי תוכן הם יוצרים שם: האם יש להם בלוג או ניוזלטר? ואם כן, איך הם בנויים? בדקו:
האם משולבים בהם תמונות או סרטונים?
האם התכנים נגישים וכתובים בצורה מעניינת?
האם יש קישורים פנימיים או חיצוניים, ולאן הם מובילים?
האם הם ממקדים את התוכן במילות מפתח מסוימות?
לאחר שתעשו את כל זה, סביר מאוד להניח שאם המתחרה שלכם עושה פרסום ממומן ברשתות החברתיות אז אתם גם תראו את המודעות שלהם שמה. אם כן, חזרו על התהליך שלעיל גם עם אלו.

בדקו ביקורות
ביקורות חשובות לגוגל מאוד כי הן כן נותנות רמזים מסוימים לגבי שביעות רצון של לקוחות. עם זאת חשוב לזכור שבתכלס כל אחד יכול לכתוב ביקורת חיובית או שלילית ולכן זה רק אחד מתוך הרבה מאוד סיגנלים חשובים. ועדיין, בדיוק כמו שגוגל מסתכלים לא רק על הכמות אלא גם על האיכות של הביקורות, כך גם אתם צריכים להסתכל. ז"א בדקו:
כמה ביקורות חיוביות יש להם?
כמה שליליות?
האם הן נראות אותנטיות?
האם יש ביקורת חיובית או שלילית שחוזרת על עצמה?
לא פחות חשוב, איך הם עונים לביקורות שליליות וחיוביות? האם הם עונים בכלל?

בנוסף כדאי לבדוק גם את:
הביקורות שהדפים והחשבונות של העסקים מקבלים ברשתות החברתיות,
האם יש למתחרים כתבה יחצנית כלשהיא בתקשורת המסורתית?
האם הם היו חלק מפרשייה שלילית שגם התפרסמה בתקשורת? ("פרסום שלילי")
סיכום חוזקות וחולשות
לאחר שסקרתם את המתחרים שלכם, המוצרים שלהם, האתר שלהם, התנאים שהם מציעים, איפה הם מפרסמים, ואיך קהל היעד תופש אותם, זה הזמן לסכם בקצרה את החוזקות והחולשות של כל אחד מהם.
איך אתם ממצבים את עצמכם בהתאם למתחרים?
לאחר שכל החולשות והחוזקות של המתחרים שלכם כתובים ומופיעים לכם מול העיניים זה הזמן להשוות אותם אליכם. זא רשמו:
חוזקות - במה הצעת הערך שלכם מנצחת?
חולשות - במה היא לוקה בחסר?
הזדמנויות - את מה אתם יכולים לנצל לטובתכם?
תחרות - מה הם האיומים המרכזיים?
Comments